Obvestila enote – Brlogec

PIKAPOLONICA IN PIKE

Koliko pikic na krilcih imam?

Sem še premajhna in šteti ne znam.

Ti mi marjetka na krilca poglej,

koliko pikic je prosim preštej.

V našo enoto -Brlogec- je v mesecu maju priletela PIKAPOLONICA. Ni znala šteti, a zelooo si je želela, da bi ji nekdo pomagal prešteti pike na njenih krilih. Otroci so preko lutkovne igrice spoznavali travniške živali ter se seveda preizkušali v štetju.

Igrico so si ogledale vse štiri skupine iz enote.

Na koncu igrice, je pikapolonici le uspelo najti nekoga, ki zna šteti. In to je bila ČEBELA.

PA VI, VESTE KOLIKO PIKIC IMA PIKAPOLONICA?

Če ne, le vprašajte svoje otroke.

 

Zapisali: Jasna Štante Pranjić in Sonita Majerle

Foto: Slađana Zorič, Nataša Klun

 

NA KMETIJI JE LEPO

Otroci obožujejo živali in večina je že obiskala ali pa vsaj videla kmetijo in živali v ogradi, zato smo se odločili, da ji posvetimo tematski sklop. Kmetijo in živali smo raziskovali v sklopu različnih kurikularnih področji. Obiskala nas je lutka kmetica Mica, ki so ji ušle živali. Pomagali smo ji in živali razvrstili v ustrezno ogrado in drevesni prikaz.

 

 

Gibanje je zabavno. Zato smo se ob gibalni pravljici odpravili na kmetijo. Najprej smo po igralnici lovili kokošja jajca. Nato pa smo se z avtobusom odpravili v avlo vrtca, kjer so nas ob zgodbi čakali različni gibalni izzivi. Valjali smo se kot pujsi v blatu, se plazili pod ograjo, skakali čez ovire kot konji … Na koncu pa smo prisluhnili zvokom iz kmetije in se umirili.

    

 

Spoznali smo že kmetijo in živali, zato smo morali spoznati še poklic kmeta. Oblekla sem se v opravo kmeta, ki se je otrokom zdela zabavna. Jahali smo kartonskega konja in ga česali. Molzli smo kartonsko kravo in pobirali kokošja jajca v košarice. Ker pa kmet obdeluje tudi njivo, smo spoznali motiko in pobrali pridelke z njive. Na koncu smo s skupnimi močmi dopolnili plakat.

   

 

 

 

Zapisala : Tjaša Robič

Fotografirala. Sonita Majerle

VREME

Letos nam vreme kar malo nagaja. V mesecu maju je bilo veliko dežja, vetra in pa tudi nekaj sonca. Tako so lahko otroci opazovali in spoznali različne vremenske pojave. Skozi okno smo vsak dan opazovali, kakšno je vreme zunaj in si to označili na našem vremenskem koledarju.

Naučili smo se pesmico Dežek pada in nanjo tudi zaplesali. Ker so bili pred nami sami deževni dnevi smo tudi sami izdelali deževno sliko z lepljenjem ter tehniko mokro na mokro.

Sprehodili smo se tudi do manjših luž, kjer smo uživali v hoji po vodi ter na igrišču opazovali svoje mokre stopinje. Zanimivo pa je bilo tudi lovljenje dežnih kapljic, ki so kapljale iz strehe naše terase.

Na velikem platnu smo si ogledali vse vremenske pojave. Zelo smo bili navdušeni nad strelami in grmenjem ter z odprtimi usti opazovali tornado.

Bilo je tudi nekaj sončnih dni in le-te smo izkoristili za igre zunaj. Na igrišču smo opazovali svoje sence in jih obrisali po tleh. S seboj smo prinesli tudi različne igrače, katerih sence smo opazovali in jih obrisovali.

Tudi, ko zunaj ni bilo sonca smo se igrali s sencami. Naše sonce je bil takrat projektor, pred katerega smo postavljali različne igrače, ostali otroci pa so morali uganiti, kaj vidijo. Čisto vse smo ugotovili.

Vzgojiteljica nam je s pomočjo poizkusov pokazala, kako pada dež, kako močno veter piha ter kakšne barve vse so v mavrici. Najbolj zanimiv nam je bil veter, ki je pihal s pomočjo fena. Listki so leteli po vsej igralnici in mi smo jih lovili.

   

Komaj smo čakali, da je bilo poskusa z mavrico konec, saj smo se posladkali z mavričnimi bombončki.

Zapisala Nataša Klun

Slikala Neja Gruden

 

 

ČEBELE

V vrtcu se zvedamo, da je potrebno že najmlajšim približati pomen čebel. Zato smo v skupini

Medvedki in skupini Ježki,

 na svetovni dan čebel, ki poteka 20. maja, dopoldan namenili  dejavnostim na temo ČEBELIC.

Že Albert Einstein je rekel:

»Če bi čebela izginila z obličja sveta, bi človeku ostala ne več kot štiri leta življenja. Nič več

čebel, nič več opraševanja,

nič več rastlin, nič več živali, nič več človeka”. Se tega tudi sami zavedamo?

Kaj lahko za ohranitev čebel storimo sami?

  • na balkone, terase in vrtove sadimo medovite rastline,
  • postavimo gnezdilnice za čebele,
  • o pomenu čebel osveščamo že najmlajše,
  • s košnjo travnikov počakajmo čimdlje

Dejavnosti, ki smo jih izvajali:

  • POSKRBELI SMO, DA SO OKNA ŽE NA DALEČ OPOZARJALA NA POSEBEN DAN/ dan čebelic

  • VEČNAMENSKI PROSTOR SMO UREDILI S PANJEM, NEKAJ POMEMBNIMI PODATKI O ČEBELAH TER OTROŠKIMI IZDELKI

  • PETJE PESMIC O ČEBELAH

  • RISANJE S KREDAMI NA ASFALTNIH POVRŠINAH V BLIŽINI VRTCA

  • OTROCI IZ SKUPINE MEDVEDKI SO ZA TO PRILOŽNOST RISALI ČEBELE, ki so na ogled tudi v Knjižnici Kočevje

  • PREDSTAVITEV POKLICA- ČEBELAR

PRIPRAVILI: Jasna Štante Pranjić in Sonita Majerle

VSAK DAN VEN

Da je gibanje izjemnega pomena za otrokov miselni in čustveni razvoj že vemo. Če pa gibalne in druge dejavnosti izvajamo zunaj, na svežem zraku, pa je to še toliko bolje. Področja razvoja se med seboj prepletajo, ter vplivajo druga na drugo. Gibalna sposobnost je prirojena človeška lastnost, ki pa jo  lahko kot ostale, z ustrezno vadbo, urimo in razvijamo. Zato je izjemnega pomena, da otrokom ponudimo čim več gibalnih izzivov, ki pa niso ne prelahki in ne pretežki in na ta način otrokom predstavljajo izziv in veliko zadovoljstvo po uspešno rečeni nalogi.

Narava nam nudi idealno učilnico za otroke vseh starosti, na vseh področjih otrokovega razvoja, zato se trudimo, da če se le da, dnevno preživljamo čas zunaj naše igralnice, na različnih površinah v bližnji in nekoliko oddaljeni okolici našega vrtca in tam izvajamo dejavnosti iz vseh področij otrokovega razvoja, saj se ta skoraj vedno med seboj prepletajo.

Igre z žogo na pomožnem igrišču-stadion.

Tek po različnih površinah:

     

Urejamo naše igrišče:

     

Kamenje, palice, pesek so super igrača

Sprehod do učne poti na Marofu:

Kje spi medo?

Risanje s kredami na asfaltni površini:

Zapisala: Sonita Majerle

 

KU-KU POMLAD JE ŽE TU

Maj je v letošnjem letu muhast bolj kot april. Nekaj toplih in sončnih dni smo poleg sprehodov in igre na prostem izkoristili tudi za pomladna opravila (urejanje okolice vrtca, grabljenje igrišča, sajenje zelišč). Otroci so z veseljem pomagali, tako da je naša okolica vrtca sedaj urejena. V koritih bodo kmalu zadišali meta, timijan, kamilice in druge dišavnice.

              

Če človek resnično ljubi naravo, lahko povsod najde lepoto.
(Vincent van Gogh)

Zapisala: Jasna Štante Pranjić

FESTIVAL ŠOLSKIH TORB

V mesecu aprilu in maju poteka v vseh poslovalnicah trgovin Bags&More, Office&More FESTIVAL ŠOLSKIH TORB. V vseh njihovih trgovinah so pripravili zanimiva dogajanja in zanimive izložbe.
Povabilu k sodelovanju smo se pridružili tudi otroci iz skupine Medvedki. Vsak posameznik je pobarval svojo torbico. Le-te smo skupaj odnesli v trgovino. Tako smo pripomogli tudi mi, da bo nastala ena velikaaaaa, unikatna šolska torba- KOLAŽ.

Zapisala: Jasna Štante Pranjić

OTROK IN ČUSTVA

V skupini Medvedki (3-4) smo spoznavali in prepoznavali čustva s pomočjo zgodbic o Samorogu Rožletu. Le-ta je spreminjal svojo barvo, glede ne počutje oziroma svoja čustva. Pri prepoznavanju le-teh nam je bila v pomoč tudi igra Spomin ter namizna igra –Kristi- (ime so mu izbrali otroci). Otroci so zelo dobro prikazali različna čustva oziroma počutje (veselje, žalost, jeza). Pozitivna in negativna čustva smo prikazali tudi z barvami.

Velja si zapomniti:

KO OTROKA PREPLAVIJO MOČNA ČUSTVA, JE NAŠA NALOGA, DA Z NJIM DELIMO SVOJO UMIRJENOST IN NE, DA SE MU PRIDRUŽIMO V NJEGOVEM KAOSU (I.R. KNOST).

   

 

Avtor prispevka: Jasna Štante Pranjić

 

Trim steza

V gozdu je veliko naravnih ovir, pripomočkov in »telovadnih orodij« s katerimi lahko otroci urijo svoje gibalne sposobnosti in spretnosti. Tokrat pa smo si v gozdu naredili svojo trim stezo. Vzgojiteljica nam je ob gozdni potki postavila slikice z gibalnimi vajami. Po potki smo hodili vsi skupaj in prenašali dolgo težko palico ter pri tem še krepili mišice na rokah.

Ozirali smo se naokoli in iskali slike z vajami. Pri vsaki smo se ustavili, odložili našo palico ter izvajali vaje na sliki. Tako smo na začetku raztegnili celotno telo – roke dvignili visoko v zrak ter jih nato spustili na zemljo.

 

Oponašali smo drevo, ki se upogiba, ko zapiha močan veter.

Leteti smo morali kot ptice, razvijati ravnotežje s hojo po klopi in dvigovanjem ene noge.

 

Mišice na nogah smo krepčali s počepi in za konec smo poskušali stati na eni nogi kot štorklje.

   

Nekatere vaje so bile za nas pravi izziv, a smo se potrudili po najboljših močeh. Za konec smo skupaj odnesli našo dolgo palico v notranjost gozda, da ni ostala na potki. Po poti nazaj smo pobrali vse slikice z vajami in prijetno utrujeni odšli nazaj v vrtec.

 

Avtor prispevka: vzgojiteljica Nataša Klun

ISKANJE MUCE COPATARICE

Poznate zgodbo o Muci Copatarici? Tudi Zajčki smo jo spoznali. In nekega dne, ko smo se odpravljali ven, smo ugotovili, da so naši copati izginili. Pogledali smo po celi igralnici, pod vsako omaro, mizo, stolom, a naših copat ni bilo!!!

Pa smo se spomnili, vzela jih je Muca Copatarica. Le kje jo bomo našli? Ja v gozdu, seveda. In smo se odpravili na dolgo pot v gozd.

Pot je bila zelo dolga. Na poti smo jo klicali, a nas ni slišala.

        Pot v gozdu   

Po poti smo pregnali številne prepreke.

In poglejte… tam je Muca Copatarica. Odšli smo do nje.

   

A Muce Copatarice ni bilo doma. Našli smo le njeno sliko pred njenim domom in NAŠE copate!! Juhu, copatki so tu!!!

Vsak otrok je dobil nazaj svoje copatke. Muci smo se zahvalili in obljubili, da bomo sedaj bolje skrbeli za njih in jih vedno lepo pospravili na svoje mesto.

 

PUST PUST KRIVIH UST

Na pustni torek v našo enoto niso prišli otroci, ampak male in velike maškare. Starejše maškare so se odpravile na sprehod po mestu, tiste mlajše pa so rajale v enoti in s svojim petjem in rajanjem odganjale zimo.

Skupina Miške

Skupina Ježki

 

Skupina Zajčki

 

Skupina Medvedki

DRŽAVNI PRAZNIK – DAN SLOVENSKEGA ŠPORTA

23.9 beležimo novi državni praznik – Dan slovenskega športa. V enoti Brlogec smo se spomnila na ta praznik in ta dan športno obarvali.
Najmlajše Miške, ki šele dobro hodijo , so čez dan utrjevali svojo hojo, plazenje čez ovire, plazenje v hrib,… To je za njih sedaj že celi maraton.
Malo starejši Ježki, pa so že pravi športniki in so se preizkusili v košarki. Z mehkimi žogami so poskušali zadeti koš in če ni šlo pa so jih enostavno kar porinili vanj. Namreč koš je ravno tako velik kot oni.
Miške so se razgibale s pomočjo obročev. Z malo domišljije so vozili avtomobile po igralnici, skakali v luže, stopali po kamniih, si naredili gnezda, … Najbolj zabavno pa je kotaljenje obročev čez celo igralnico in kdo ga bo ujel preden pade na tal.
Najstarejši Medvedi so se odpravili kar na košarkaško igrišče, kjer so se lahko na večji površini preizkusili v spretnostih z žogo. Nekateri pa so svojo moč pokazali z dvigovanjem trupa na ograji.

Skip to content