Obvestila enote Narcisa

Evropski teden mobilnosti

V tednu mobilnosti smo spoznavali cestno-prometne predpise.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jesen pri škratkih

Škratki smo že veselo zakorakali v jesen.

 

Z jesensko dekoracijo smo popestrili hodnik našega vrtca.

 

 

 

Ličkali smo koruzo, jo skuhali in pojedli..:)

Sadili smo jesensko reso v korita in urejali igrišče našega vrtca.

 

 

 

 

 

 

 

MALI MATURANT

“…danes je super dan, jaz sem mali maturant….”

Travnik in travniške živali

Škratki smo spoznavali travniške živali in travnik. S pomočjo lupe in povečevalnega stekla smo veselo iskali drobne živalice na igrišču našega vrtca,  naredili smo tudi svoj pisan travnik v hodniku našega vrtca.

 

PROJEKT PASOVČEK

Sam projekt je zelo razširjen in uspešen na področju prometne vzgoje in tudi Škratki smo se odločili sodelovati. Osnovni namen projekta je spodbujanje pravilne in varne vožnje otrok z uporabo otroških varnostnih sedežev in pasov. Ob fotografijah si lahko ogledate delček utrinkov našega sodelovanja v projektu.

LUTKA moja prijateljica

Lutka je za otroka nekaj posebnega in hitro postane njegova prijateljica. Otrok lahko skozi lutko izraža svoje počutje, popelje ga v svet domišljije in ga pusti sanjati. Tudi škratki smo potovali  svet različnih lutk, s katerimi smo pričarali pravljično vzdušje v naši enoti. Izdelovali smo različne lutke ( na palici, kuhalnici, prstne lutke, senčne lutke…), gledališke scene in se prepustili svojim igralskim sposobnostim.

 

ŠVIGA ŠVAGA ČEZ DVA PRAGA – OČISTIMO KOČEVSKO

27. 3. 2021 je potekala akcija OČISTIMO KOČEVSKO. Tudi ŠKRATKI smo se odločili sodelovati na način, da smo v tednu od 22.3 – 26.3 v dopoldanskem času urejali okolico in igrišče našega vrtca. Ker je onesnaženost okolja vedno večji problem smo se veliko pogovarjali kako ravnamo z odpadki, o varčevanju z vodo in elektriko ter s pomočjo strokovne literature, fotografij  in različnih predmetov spoznavali ekologijo.

 

 

SPODBUJAMO PRIJATELJSTVO

Škratki smo se v okviru  DRUŠTVA SOBIVANJE udeležili natečaja SPODBUJAMO PRIJATELJSTVO. Rdeča nit natečaja je bil pogled otrok na prijateljstvo, prijatelje.

VOŠČILO OB DNEVU ŽENA

Noben cvet ni tako lep,

kot je lepa ŽENSKA.

Noben vetrič ne piha tako nežno,

kot je nežna ŽENSKA.

Noben kamen ni tako trd,

kot je trdna ŽENSKA.

Noben vihar ne prenese toliko dežja,

kolikor solz pretoči ŽENSKA.

In nihče ne premore toliko LJUBEZNI

kot je ima v sebi ženska!

,

 

TO SEM JAZ – MOJE TELO

Škratki v vrtcu spoznavamo kako je zgrajeno naše telo. Skozi različne dejavnosti poimenujemo glavne dele telesa, čutila in njihovo vlogo. Veliko pozornosti namenimo tudi spoznavanju in seznanjanju s čustvi in njihovimi izrazi – vesel, jezen, žalosten in prestrašen, katere otroci skušajo opisati in izraziti s pomočjo ogledala. Našo ustvarjalnost pa si lahko ogledate kar skozi fotografije.

PUST KRIVIH UST

V  pustnem času vsekakor nismo zanemarili likovnih dejavnosti; naredili smo vesele, pisane in norčave klovne, barvali s temperami, izrezovali s škarjami, pihali balone, izdelovali verige in si tako okrasili našo igralnico in garderobo. V vrtcu na pustni torek niso bile prisotne vzgojiteljice Tea, Polona in Maruša ampak simpatične MIŠKE. Tudi otroci so v vrtec prišli neprepoznavni, našemljeni v princese, klovne, sovo, medvedka, opico, vojaka, nindže, zajčka, gasilca…Vsi smo najprej predstavili svojo masko in nato ob živahni pustni glasbi rajali in se imeli lepo. Igrali smo tudi na različne male inštrumente in tako odganjali zimo in klicali pomlad. Oponašali smo gibanje živali v katere smo bili našemljeni in se veliko nasmejali. Skozi različno literaturo smo spoznali tudi nekatere značilne slovenske pustne maske in sicer: Cerknico – čarovnica Uršula, Ptuj – Kurent in si ogledali različne poslikave obraza. … Tudi pustnih krofov ni manjkalo. Z njimi smo se  prav radi posladkali pri malici.

 

TEDEN MOBILNOSTI

Ob tednu mobilnosti smo se preko slikanic, prometnih znakov in sprehodov,  seznanjali s prometom in pravilnim vedenjem v prometu. Spoznavali smo vrste prometa (cestni, vodni, zračni, železniški) in poimenovali prometna sredstva. Spoznavali smo prometne znake, izdelali semafor, se pogovorili o njegovem pomenu ter poimenovali barve. Prepevali smo že znane pesmi o prometu. Otroci so imeli med spontano igro na razpolago kocke, cesto ter avtomobilčke, prometne znake, domine avtomobile.

ZLATA JESEN IN TEDEN OTROKA

Ker smo že prav veselo zakorakali v jesenski letni čas, pa naj vam povemo, kaj vse bomo počeli ŠKRATKI  v vrtcu:

  • Ob TEDNU OTROKA na temo ODGOVOR JE POGOVOR, bomo preko pogovora, fotografij in raznih posnetkov spoznali življenje otrok po svetu in njihove pravice.
  • JESEN V IGRALNICI – ureditev jesenskega kotička in igra z jesenskimi plodovi ter obisk “GOSPE JESEN”.
  • IZDELAVA SLANEGA TESTA – gnetenje in ustvarjanje s slanim testom, izdelava jesenskih okraskov.
  • ŠPORTNO DOPOLDNE NA IGRIŠČU – poligon.
  • LUTKOVNA PREDSTAVA IN IGRA Z LUTKO.
  • Opazovali bomo spremembe v naravi, hodili na sprehode, se igrali z jesenskim listjem, likovno ustvarjali, prepoznavali in okušali različno sadje in zelenjavo, si pripravili razne sadno-zelenjavne napitke, obeležili krompirjev dan s peko krompirja in še in še …

ŠKRATKOVA POŠTA

Na vratih naše igralnice je ŠKRATKOV NABIRALNIK, v katerem lahko vsi starši pustite anonimno sporočilo za naše otroke. To je lahko pismo, pesmica, uganke, lahko tudi naloge, ideje za ustvarjanje, kakšna lepa misel za lep dan, lahko pohvala ali graja pustite domišljiji prosto pot. 

Nekaj ŠKRATKOVIH PISEMC z lepo mislijo, zgodbico in tudi ustvarjalno jesensko nalogo smo že dobili in otroci so bili zelo navdušeni.

 

Skip to content