Obvestila enote Ostržek – predšoslki

ŽOGARIJA

V ponedeljek, 14.6.21 smo se udeležili športne prireditve Mulčki/Žogarija. Skupaj s Sten Vilarjem smo zapeli pesmi Hip hura in Pika Nogavička ter zaplesali ob njegovi glasbi. Nataša Žagar in Nika Bobek

MALI MATURANTI

V sredo, 9.6.21 smo imeli slovo malih maturantov. Skupina Miške smo z maturantsko himno korakali proti ploščadi, tam pa staršem, babicam in dedkom zapeli pesem Cici maturanti. Nataša Žagar in Nika Bobek

 

TUDI OTROCI VRTCA OSTRŽEK SODELOVALI V AKCIJI OČISTIMO KOČEVSKO 2021

V vrtcu Kočevje se trudimo, da otroci že od malega spoznavajo, kako pomembna je skrb za čisto in urejeno okolje našega vrtca. Prav zato smo se v skupini Medvedki, z veseljem odzvali vsakoletnemu povabilu Očistimo Kočevsko.

Z otroki, ki bodo šli jeseni v šolo in vzgojiteljico Tanjo, smo naredili natančen načrt, kako bomo izpeljali našo čistilno akcijo. Najprej sva vprašali otroke, kako bi oni to naredili. Odgovor je bil: vzeli bomo vrečke in pobrali smeti. Vendar pa v praksi običajno ni tako. Na akcijo sva jih morali pripraviti z védenjem, zakaj se bomo tega lotili. Seznanili sva jih, zakaj takšne akcije sploh potrebujemo, kako lahko oni prispevajo svoj delež, kaj lahko oni pobirajo in kaj ne (injekcije, glaževina, zarjavele pločevinke…). Kar nekaj časa sva porabili, da sva jih seznanili z varnim pobiranjema smeti in pravilnim ločevanjem odpadkov. Ker smo  v vrtcu najstarejši, sva upoštevali predlog otrok, da bi očistili okolico izven vrtca. Sami so se odločili, da bi bila to pot od Ostržka do Marofa, kjer se radi sprehajajo. S to odločitvijo smo morali sprejeti dodatne varnostne ukrepe, saj je ta cesta dokaj prometna. Postavili smo pravila, ki smo se jih na terenu vsi držali. Pred začetkom čistilne akcije, smo si nadeli odsevne brezrokavnike, da smo bili bolje vidni v prometu in se opremili z rokavicami, vrečkami in veliko dobre volje. Upoštevali so vsa najina navodila. Noben ni pobral odpadek, ki se mu je zdel nevaren, temveč so poklicali naju, da sva ga pobrali. Če se je bližal avtomobil so se med sabo opozarjali, da se varno umaknejo s ceste. Očistili smo obe strani ceste do ovinka na Marofu. Nabrali smo dve vrečki smeti. Povedali sva jim, da sva ponosni na njih in skupaj smo si zaploskali. Tudi mimoidoči so odobravali naš trud in nas pohvalili.

                                               

Ko so otroci v ponedeljek prišli v vrtec, je eden od dečkov povedal, da so tudi s starši očistili svojo vas (Ajbelj) in našli pralni stroj. Z velikim navdušenjem je pripovedoval kako so ga s traktorjem odpeljali na odpad.

S čistilno akcijo sva otrokom privzgajali okoljsko odgovornost, zdrav način življenja, spoznavali in razvijali so vrednote, stališča in pravilno ravnanje za čisto in naravno okolje.

Vida Stefanišin

MOJE TELO

V skupini Pikapolonice smo v mesecu marcu spoznavali naše značilnosti.

Ob opazovanju v ogledalu smo ugotavljali, da smo si različni.

Ločimo se po barvi naših oči in las, po starosti, velikosti, teži…

Vse te podatke smo vključili v osebne izkaznice, višino otrok pa označili tudi na dolgem žirafinem vratu.

Otroci so imeli izkaznice in trak z označeno višino obešene v igralnici in si jih z zanimanjem ogledovali.

 

 

 

 

 

 

Naučili smo se pesmico To sem jaz, ob kateri so mlajši otroci pokazali dele svojega telesa,

starejši pa so si zapomnili besedilo pesmi kot za šalo.

Dele telesa smo opazovali tudi na plakatu in se pogovarjali o tem, za kaj jih potrebujemo.

Nismo pozabili tudi na naša čutila. Otroci so vonjali posamezne snovi in okušali raztopine.

Uh, kako kisla je limona in kako sladka je čokolada!

Sluh smo trenirali z iskanjem budilke v igralnici, ki je močno zazvonila.

Tipali smo različne površine in ustvarili tipni spomin.

Na koncu pa smo pogledali še v našo notranjost. Ob slikanicah smo se pogovarjali, da se pod našo kožo skrivajo mišice in kosti.

Iz papirnatih tulcev smo izdelali okostnjaka.

                                                               

 

Maketa notranjih organov nam je pomagala pri spoznavanju našega motorja – srca, računalnika – možganov in ostalih organov.

Na velikanski list smo obrisali telo dečka in nanj razvrstili in nalepili slike notranjih organov.

                                             

Ivka Knežević in Urška Južnič

OTROCI IZ SKUPINE MIŠKE MAMICAM PRIPRAVILI PRESENEČENJE

Z otroki sva se s sodelavko pogovarjali o prihajajočih praznikih v mesecu marcu. Spraševale sva jih o idejah, kaj bi lahko ustvarjali in kako bi lahko presenetili svoje mamice. Skupaj smo prišli do ideje, da bi se naučili pesem. V naslednjih dneh smo pozorno poslušali pesmi o mamici in izbrali tisto, ki nam je bila najbolj všeč, to je bila pesem Mamica je kakor zarja. Najprej smo se o pesmi pogovorili in razložili pomen besed. Vsakodnevno smo jo zapeli in utrjevali. Ker je bilo časa dovolj, smo se skupaj odločili, da bi mamicam še zaplesali. Otroke sva naučili ples Ob bistrem potoku je mlin. Vsak dan sva jih spodbujali in jih spomnili, da doma ne smejo izdati naše skrivnosti in presenečenja. Nekaj dni pred materinskim dnevom so otroci nastopili v igralnici, njihov nastop sva posneli in ga nato 25. marca zjutraj  skupaj z voščilom poslali mamicam po elektronski pošti. Mamice so bile navdušene nad svojimi miškami in miškolini.

Nataša Žagar

Skip to content